Naplánovanie vhodného rozmiestnenia kuchynských pracovných zón prežíva svoj rozkvet. Vedeli ste, že pokiaľ sa budete držať správnych elementárnych princípov, tak Vám Vaša kuchyňa dokáže ušetriť čas a skvalitniť celkový život? Pri zariaďovaní kuchyne by ste mali myslieť v prvom rade na zharmonizovanie troch základných zón, ktoré zvykneme nazývať aj pracovný trojuholník: 1. Zóna na varenie 2. Zóna na umývanie 3. Úložná zóna V praxi to znamená, že základný trojuholník tvorí varná doska (rúra, mikrovlnná rúra), drez (umývačka riadu) a chladnička (mraznička, sušička). Tajomstvu správneho rozmiestnenia týchto zón sa treba naučiť. Nesmú byť totiž od seba príliš ďaleko, ale ani príliš blízko. V ideálnom prípade ide o rovnostranný trojuholník o dĺžke 90 cm. Pokiaľ nemáte možnosť zostaviť takýto trojuholník, tak nevešajte hlavu. Skvelá súhra pracovných zón sa dá docieliť i prihliadnutím na tvar a veľkosť atypickej miestnosti. Zónu na varenie tvoria akési tri centrá. Mala by byť úzko spätá s miestom na zásoby (spotrebný tovar a potraviny), s hlavnou pracovnou časťou kuchyne – t. j. miestom na prípravu (misky, koreniny, oleje...) a so samotným miestom varenia/pečenia (panvice, hrnce, pokrievky, spotrebiče – rúra, varná doska...). Plynový sporák neumiestňujte v blízkosti okna, ale ani na miesto, kde hrozí riziko prievanu. V zóne na umývanie by sa mali prirodzene nachádzať čistiace prostriedky, drvič odpadu, drez, umývačka a pod. Do zóny na ukladanie sa najlepšie hodia predmety, ktoré nevyužívate až tak často (krájač, varič na vajíčka...), ale tiež samotný riad a príbor. Trojuholník pracovných zón v kuchyni Pozrite si ako by mali byť správne rozmiestnené jednotlivé zóny v kuchyni: STN (Slovenská Technická Norma) stanovila minimálny priestor kuchyne na 8,0 m2. Pracovná kuchyňa má mať však ideálnych 12-14 m2. Nie je však tak dôležitý plošný rozmer, ako využiteľná plocha. Minimálna šírka kuchyne by nemala byť menšia ako 2,4 m. Normálna hĺbka nábytku, prístrojov a pracovnej dosky je 0,6 m. Ideálna dĺžka pracovnej dosky je 7,0 m. Výška spodných skriniek a prístrojov je stanovená na 0,85 – 0,92 m. Výška horných skriniek sa pohybuje v rozmedzí 0,36 - 0,72 m. Plocha potrebná na pohyb medzi oboma radmi skriniek v kuchyni je 1,2 m. Rozsah medzi vrchnými a spodnými skrinkami je 0,45 - 0,58 m. Pozor na detail, na ktorý sa často zabúda, rúra na pečenie by mala byť umiestnená vo výške očí.
Sami uvidíte, že dodržanie pracovných zón a ich zosúladenie s Vašimi individuálnymi potrebami ponúka neprehliadnuteľné plusy. Presvedčte sa, že takéto usporiadanie skutočne šetrí Váš čas. Nakoľko celkový návrh kuchyne je komplexná a organizačne asi najnáročnejšia časť Vášho domova, nebojte sa pri jej návrhu spolupracovať s architektmi, ktorí Vás upozornia na všetky dôležité veci, ktoré by ste mali pri kuchyni zvážiť a pômožu vám navrhnúť kuchyňu, ktorá bude funkčne a vzhľadovo spĺňať Vaše predstavy. Comments are closed.
|
Archív3/5: Pracovné zóny
4/5: Ergonómia v kuchyni 2/5: Typy kuchýň 1/5:Umiestnenie kuchyne Psychológia bývania Aktuálne trendy - kuchyne Prečo spolupracovať s architektom? Najnovšie trendy medzi podlahami Kancelárske priestory: Organizácia kancelárie Farby a ich využitie pri riešení interiéru,3/3 Farby a ich využitie pri riešení interiéru,2/3 Farby a ich využitie pri riešení interiéru,1/3 Aká je ideálna orientácia bytu na svetové strany? |