O vzťahoch medzi človekom, pracovným prostredím a výrobnými prostriedkami, a teda o ergonómii, by sa toho dalo napísať naozaj mnoho. Samostatnou kapitolou by bola ergonómia kuchyne, kde rovnako platia pravidlá, ktoré nejde za žiadnych okolností porušiť. Medzi ne patrí napríklad umiestnenie sporáka vedľa rúry, umývačky tesne k dresu, ale i to, že chladnička nesmie byť pri okne či radiátore,no nepatrí ani do rohu miestnosti. Ideálnym miestom je pre ňu okraj kuchynskej linky v blízkosti priestoru na odkladanie. Plynový sporák nepatrí k oknu alebo do prievanu. Situujeme ho po stranách odkladacej plochy. Pracovná plocha prípravného centra by mala dodržiavať rozmedzie medzi 80-150 cm. Voľakedy bola jej výška striktne daná na 86 cm. Dnes je situácia iná, polohovateľné nožičky pomôžu získať dokonalé nastavenie. Výška Vašej postavy by mala byť v harmónií s výškou základnej pracovnej plochy. Ak teda meriate niečo medzi 150 a 165 cm, výška Vašej pracovnej plochy by mala byť 85-90cm. V tomto prípade tiež môžete dodržať znížené varné centrum o rozmeroch 75-80 cm a zvýšené umývacie centrum o veľkosti 90-98 cm. Výška pracovnej dosky s prihliadnutím na výšku človeka Riad a kuchynské pomôcky dennej potreby uložte do ľahko prístupných skriniek. V súčasnosti sa osvedčili aj skrine s tzv. drôteným programom, ktoré logicky rozdelia priestor a šetria každý centimeter. Stôl do jedálne vyberajte s prihliadnutím na fakt, že ide o vysoko osobný predmet. Pri stole sa totiž stretáva celá rodina. Jeho výber si preto zasluhuje náležitú pozornosť. Vyberajte ho s ohľadom na tvar a veľkosť miestnosti. Treba tiež rátať s počtom osôb, ktoré budú k stolu prisadať. Väčšina stolov nebýva nastaviteľná, no dnes sa dá na zákazku zohnať takpovediac všetko. Vo väčšine ponúk však nájdete jedálenské stoly o výške 75 až 80 cm. Stoličky musia byť primerané výške stola a na ich odsunutie potrebujete aspoň 45 cm. Vyberania stola a stoličiek by ste sa mali osobne zúčastniť. Porovnať a vyskúšať, čo Vám najlepšie vyhovuje. Jeden člen by mal mať možnosť využiť priestor stolovej dosky o šírke 60 cm a hĺbke 30 cm. Pokiaľ Vám však ide o komfort, tak si doprajte 90 cm šírky. Ako príklad môžeme uviesť ideálne rozmery jedálenského stola pre rodinu so šiestimi členmi. Mal by sa pridŕžať parametrov cca 180-220 cm na 90-100cm. Základné rozmery pracovných miest a spotrebičov v kuchyni Za vysoko štýlové sa pokladá umiestnenie barového pultu so stoličkami. Tu však tiež musíte prihliadať na možnosti, ktoré ponúka Vaša miestnosť. Tradične je stanovená výška barového pultu na 110-115 cm. Jeho šírka by mala byť minimálne 40 cm. Za barovými stoličkami si doprajte priestor aspoň 65 cm.
Elektrospotrebiče odkladajte tak, aby ste nimi nezapratali pracovnú plochu, no zároveň ich mali v blízkosti. Elektrické zásuvky a rozvody patria do spodnej časti horných skriniek. Značnú pozornosť venujte aj dobrému, no zároveň úspornému osvetleniu pracovnej plochy. Priestor pre odpadkové koše je väčšinou vytvorený už samotným výrobcom v uzavretej spodnej časti kuchynských liniek. Ergonómia je nielen o logike, ale najmä o Vašom pohodlí. Comments are closed.
|
Archív3/5: Pracovné zóny
4/5: Ergonómia v kuchyni 2/5: Typy kuchýň 1/5:Umiestnenie kuchyne Psychológia bývania Aktuálne trendy - kuchyne Prečo spolupracovať s architektom? Najnovšie trendy medzi podlahami Kancelárske priestory: Organizácia kancelárie Farby a ich využitie pri riešení interiéru,3/3 Farby a ich využitie pri riešení interiéru,2/3 Farby a ich využitie pri riešení interiéru,1/3 Aká je ideálna orientácia bytu na svetové strany? |